Logotyp Jordbruksverket
Logotyp Jordbruksverket
23 september, 16:22

Traineeprogrammet – bra övergång mellan studier och arbetsliv

Mousamer arbetar som systemutvecklare på Jordbruksverket, men han började sin tid hos oss genom vårt traineeprogram inom IT. Den här intervjun gjordes under själva traineeprogrammet.

Mousamer Mauweyah

Vad gör du som trainee?

Hej Mousamer! Du är trainee på Jordbruksverket och har nu en provanställning på utvecklings- och digitaliseringsavdelningen. Berätta lite om vad du gör?

– Just nu, efter att ha haft utbildning och praktik, är jag inne i min provanställning. Jag jobbar i ett av de team som jobbar med nyutveckling av IT‑system. Arbetet bygger på att kravanalytiker tar fram krav efter beställarens begäran, som sedan skickas till vårt team. Teamets uppgift är att ta fram lösningar som uppfyller dessa krav.

Vi jobbar med ett agilt arbetssätt där vi har en tavla med en lapp för varje ny uppgift som kommer in till vårt team. Dessa lappar ska vem som helst av utvecklarna i teamet kunna ta och börja jobba med, men det kan självklart hända att vissa är mer specialiserade på vissa områden.

Det är bra att känna till systemen och hur de är uppbyggda för att snabbare veta hur en åtgärd ska lösas. Men man lär sig också genom att ta och lösa uppgifter inom områden som man tidigare inte har jobbat med. Ofta får man samarbeta med någon som kan det området lite bättre. På det sättet lär alla sig nya saker hela tiden.

Hur tycker du att traineeprogrammet har varit hittills?

– Det har varit jättebra som en övergång från studierna till arbetslivet. Det börjar med en utbildningsperiod under tre månader, som omfattar ganska mycket. Utbildningarna handlar huvudsakligen om tre saker: att jobba statligt, att jobba på jordbruksverket, och att jobba som systemutvecklare. Sedan har man praktik då man äntligen får gå ut till teamen och jobba på riktigt, vilket är jätteroligt.

Vad vill du säga till personer som funderar på att söka till traineeprogrammet?

– Om du gillar systemutveckling och vill ha en lugn och stabil övergång till arbetet så sök! Jordbruksverket verkar vara en bra arbetsplats där man kan jobba i väldigt många år tillsammans med andra mycket trevliga kollegor.

Senast uppdaterad: 2019-11-18